Email PasswordForgot It?
 


Quick Links
LISTEN NOW  |  MUSICNEWS  |  CHAT BOX  |  PLAYLIST  |  CONTACT


LISTEN LIVEAdvertenties


Adverteren? - sales@reflexfm.nl


 
Music News  
 
Zwart Licht gaat alcoholmisbruik van jongeren te lijf!  
[© 2019 Reflex FM]

vorige  overzicht  volgende


26.09.2009

Deze week is de start van een videoclipwedstrijd met als thema alcoholgebruik en groepsdruk. Speciaal voor deze wedstrijd maakte de hiphopgroep Zwart Licht het nummer Domboh. Het nummer gaat over meelopen, stoer doen en over je grens heen gaan. Via de website www.yourmainstage.nl kunnen jongeren ideeën voor een clip over dit onderwerp inzenden. Een jury bestaande uit de leden van Zwart Licht, Top Notch en het Trimbos-instituut bepaalt welk idee het beste is. De winnaar mag de nieuwe clip van Zwart Licht regisseren. De door het Trimbos-instituut georganiseerde wedstrijd loopt tot 15 november 2009.

Jongeren in Nederland behoren tot de stevigste drinkers van Europa. Zij drinken vaak veel in één keer, ook wel binge drinken genoemd. Dronkenschap, alcoholvergiftiging, agressie, onveilig seksueel gedrag en verkeersongevallen kunnen het gevolg zijn. Groepsdruk speelt bijna altijd een rol bij beginnen met drinken.

Onderzoeksbureau Anker Solutions deed in opdracht van het Trimbos-instituut onderzoek naar de relatie groepsdruk en drinken. Het blijkt dat jongeren helemaal niet blij zijn met groepsdruk. Ze herkennen het maar vinden het ook moeilijk om mee om te gaan. Zij vinden het belangrijk dat jongeren wat meer verantwoordelijk naar elkaar zijn, maar dat iedereen natuurlijk zelf in eerste instantie verantwoordelijk is voor zijn of haar gedrag. Het advies van jongeren aan jongeren is: je bent zelf verantwoordelijk, ken je grenzen en durf ‘nee’ te zeggen.

De videoclipwedstrijd is de eerste actie van het project MAINSTAGE. MAINSTAGE is een podium waar jongeren kunnen discussiëren en uitgedaagd worden om met creatieve oplossingen te komen voor problemen die hen zelf aangaan. Naast de videoclipwedstrijd start op MAINSTAGE ook een T-shirt design wedstrijd en er is een forum voor discussie. Later dit jaar volgen twee nieuwe wedstrijden (een song contest en een alcoholvrije cocktailwedstrijd). Ook op ROC’s zal MAINSTAGE later dit jaar actief zijn.

Samenwerking met Top Notch

Voor de videoclipwedstrijd heeft het Trimbos-instituut samengewerkt met het platenlabel Top Notch en diens artiesten. De Amsterdamse hiphop-formatie Zwart Licht (zwartlicht.net), bekend van het debuutalbum 'Bliksemschicht' heeft het nummer Domboh geschreven. De Marokkaans-Nederlandse rapper Salah Edin (salahedinonline.com), bekend van het Nederlandstalige album Nederland's Grootste Nachtmerrie en het Arabische album 'Horr', heeft meegewerkt aan de totstandkoming van een instructiefilm die is gemaakt aan de hand van de productie en opname van één van zijn videoclips.
Tags: zwart licht gaat alcohol.misbruik jongeren videoclip wedstrijd r&b rap hiphop


 Reflex FM - Copyright © 1980-2019 - Powered by Click2.nl algemene voorwaarden | listen live | adverteren | contact